Termékek

Tea világunk

Repüljünk a világ a legminőségibb teájának illata és íze után! Válassza ki a régiót és induljon útnak!
Nagy-Britannia
Tea az országból
Kenya
Tea az országból
Srí Lanka
Tea az országból
Dardzsiling (India)
Tea az országból
Asszam (India)
Tea az országból
Kína
Tea az országból
Japán
Tea az országból
Japán
Kína
Kenya
Dardzsiling (India)
Srí Lanka
Asszam (India)
Nagy-Britannia
Japán
Repüljünk a világ a legminőségibb teájának illata és íze után! Válassza ki a régiót és induljon útnak!

Japán mindig is ismert volt a magas színvonalú zöld tea termesztéséről és előállításáról. Exportja azonban az utóbbi években a magas ár miatt jelentősen csökkent. A föld és a munkaerő költségei viszonylag sokkal magasabbak, mint a világ más teatermesztő régióiban.

 • Ország neve Japán
 • Lakosság száma 128 millió (ENSZ, 2007)
 • Főváros Tokió
 • Nyelv japán
 • Vallás sintoizmus, buddhizmus

Japán mindig is ismert volt a magas színvonalú zöld tea termesztéséről és előállításáról. Exportja azonban az utóbbi években a magas ár miatt jelentősen csökkent. A föld és a munkaerő költségei viszonylag sokkal magasabbak, mint a világ más teatermesztő régióiban.

A teát az életminőség javítása szempontjából a legjobb érzékszervi és terápiás eszköznek tekintik Japánban. Ennek egyik oka a legrégebbi és leghíresebb teáról szóló könyv, melynek címe: „Hogyan lehet tea ivásával az egészséget megőrizni?”. Eisai, a zen vallás szellemi vezetője írta. Elsőként éppen ő hozott Kínából tea-magokat a japán Kiotóba.

A japán zöld teát nagyra értékelik az íze miatt. Világos zöld színű, gazdag vitaminforrás, különösen a C-vitaminban. Ezek a tulajdonságok a folyók, patakok és tavak közelében elhelyezkedő teatermesztő kerteknek tulajdoníthatók, ahol gyakori a meleg, sűrű köd és harmat előfordulása.

A japánok a művészi és esztétikai szintre emelték a teakészítés módját, és továbbra is úgy vélik, hogy a tea rituáléja a társadalmi élet fontos része. Ebben a ceremóniában minden részlet rengeteg időt, figyelmet és pontosságot követel. Az alapok a zen vallás alapelvei, amelyek szerint a szellemi megtisztulás úgy érhető el, hogy a mindennapi élet apró részleteire koncentrálunk. A tea-rituálé legkisebb részleteinek gondos betartása a béke és harmónia érzetének megteremtését szolgálja a házigazda és a vendégek között.

Tudta-e Ön, hogy...

Japán nagyjából 3000 szigetből áll?

Az aktív vulkánok közel 10%-a Japánban összpontosul és emiatt évente átlagosan 1500 erős földrengés történik?

Az origami néven ismert híres papírhajtogatás Japánból származik?

A "haiku" költészet hagyományos japán formáját az jellemzi, hogy csak három sorból áll, amelyek öt, hét és öt szótagot tartalmaznak?

Japán a világon a leghosszabb várható élettartammal büszkélkedhet, amelyet a világ legnagyobb halfogyasztásának tulajdonítanak.

Válasszon másik országot
Kenya
Serkentő vörös tea a forró Afrika síkságairól.

 • Ország neve Kenya
 • Lakosság száma 34,3 millió (ENSZ, 2005)
 • Főváros Nairobi
 • Nyelv szuahéli, angol
 • Vallás kereszténység

Kenya az afrikai térség egyik legrégebbi teatermesztő területe. Ahhoz, hogy megismerje a teatermesztéshez fűződő történetét, vissza kell mennie 1903-ig. Az Indiából behozott teacserje magvakat akkor két angol hold területen ültették el. Manapság Kenyában 69.000 hektár teaültetvény található, a helyi munkavállalók a Kenya Tea Fejlesztési Hatóság hivatalának állandó védelme alatt állnak.

Kenya évente 348 ezer tonna teát exportál, ami a világ teaexportjának 22%-át teszi ki. Az egyenlítői éghajlat lehetővé teszi a tea egész évben történő termesztését. 17 naponként szüretelik. A legjobb minőségű tea az, amit februártól márciusig szüretelnek. A kenyai teák nagyon tiszták, vöröses réz árnyalatúak, kellemesen élénkítő ízűek. A kenyai tea kiváló összetevője a reggeli teakeverékeknek, például az English Breakfast-nek.

Tudta-e Ön, hogy...

Mt. A Kenya-hegy Kenya legmagasabb hegye és Afrika második legmagasabb hegye?

Az antilopok és zebrák éves vándorlása során, két és fél millióan mozognak Kenya és Tanzánia között?

A vízilovak 20 km/h sebességgel mozognak? Ha valaha üldöznék Önt, mozogjon balról jobbra egyenes vonalban, és esélye lesz arra, hogy ne fogják el.

Kenyában több mint 40 törzs van, mindegyik saját nyelvvel, hagyományokkal, öltözködési móddal és konyhával rendelkezik?

Kenyában csak két évszak van - esős évszak és száraz évszak?

Válasszon másik országot
Kína
Kínát úgy ismerjük, mint a tea őshazáját. Számos kezelési módjának és ízének alapja a termesztett fajták mennyisége és változatossága.

 • Ország neve Kína
 • Lakosság száma 1,33 milliárd (ENSZ, 2007)
 • Főváros Peking
 • Nyelv kínai
 • Vallás buddhizmus, kereszténység, iszlám, taoizmus

Kínát úgy ismerjük, mint azt az országot, ahol a tea született. Évszázadokon keresztül a kelet-ázsiai régió egyetlen termelője volt. Noha saját termelésének legnagyobb részét elfogyasztja, még mindig a globális export mintegy 18% -át teszi ki. 1.431.300 hektárnyi teával beültetett földön gazdálkodik. Ez 8-szor akkora területet jelent, mint London agglomerációja. 5 fő fajtát termelnek - ezek a zöld tea, oolong, fehér tea, ízesített és kis blokkokba préselt tea. Néhány kivételtől eltekintve, mint a lapsang souchong, lőpor vagy keemun, a kínai teák legtöbbje Kínán kívül nem elérhető.

A zöld tea ivása Kínában több, mint 4 ezer évvel ezelőtt kezdődött. Nemcsak frissítő italnak, hanem Ázsia számos részéhez hasonlóan, a hagyományos orvoslási módszerek egyikének tekintik. Különféle betegségek - például szív- és érrendszeri betegségek - széles skálájának gyógyítására alkalmazzák, a sebgyógyuláshoz, a láz és a vércukorszint csökkentéséhez, valamint az emésztés elősegítéséhez is alkalmazzák. A kínai zöld tea kizárólag a Camellia sinensis teacserje leveleiből készül. Ezeket a feldolgozás során minimális oxidációnak vetik alá. Európában a zöld tea sokkal kevésbé volt népszerű, mint a fekete tea. Az elmúlt 10 évben azonban fogyasztása jelentősen megnőtt, főként jelentős antioxidáns képességeinek és egész sor egyéb egészségügyi előnyének köszönhetően.

Jelenleg a zöld tea különféle keverékekben kapható, a préselttől a jázminvirágos teán át egészen a borsmenta tea frissítő keverékéig.

Tudta-e Ön, hogy...

A fagylaltot Kínában találták fel időszámításunk előtt 2000 körül, amikor a kis tejes rizscsomagokat elkezdték a hóban hidegen tartani?

A kínai év a hold fázisai szerint van felosztva? A kínai naptár teljes ciklusa 60 évig tart.

A kínai naptár időszámításunk előtt 2600 évvel készült és a legrégebbi ismert naptár?

A piros színt Kínában a boldogság színének tartják?

Válasszon másik országot
Asszam (India)
Asszam a világ két területe közül az egyik, ahonnan a teafa származik.

 • Ország neve Indiai Köztársaság
 • Lakosság száma 1,1 milliárd (ENSZ, 2007)
 • Főváros Új-Delhi
 • Nyelv hindi, angol és 16 további nyelv
 • Vallás hinduizmus, iszlám, kereszténység, buddhizmus, dzsainizmus

India az egész világ teaexportjából nagyjából 12%-ban vállal részt. Kb. 532.000 hektárnyi terület van beültetve teacserjékkel. Mióta India 1840-ben elkezdte rendszeresen szállítani a teát Európába, a teaültetvények tartománya folyamatosan növekszik, különösen az ország észak-keleti részén található Asszam régióban.

Teatermesztés szempontjából Asszam a legnagyobb önálló régió a világon. Ez a Föld két olyan helyének egyike (Kína mellett), amely büszkélkedhet saját fajtájával. Ennek a neve Camellia sinensis var. assamica. Különleges mikroklímát élvez, amely tipikusan jellemző a Himalája lábánál fekvő alföldre. Ezt az egész év során eső csapadékmennyiség, amely a monszun időszakban még erősebbé válik, és a folyamatosan magas hőmérséklet jellemzi. A magas páratartalom és a hőmérséklet ilyen kombinációja hozzájárul ennek a csodálatos teának az assam néven ismert rendkívül erős, édesen jellegzetes ízéhez.

Az Asszamból származó teacserje-fajtát 1823-ban egy Robert Bruce nevű skót utazó fedezte fel. A legenda szerint a térségben folytatott kereskedői tevékenysége során fedezte fel a tea növény vad cserjéjét, mert észrevette, hogy az őslakosok gyakran fogyasztanak a leveleiből készített italt. Tehát tudományos vizsgálat céljából mintákat küldött Európába. 1830 elején Robert fivére, Charles cserjék leveleit küldte el a kalkuttai botanikus kerthez, hogy pontos szakvéleményt kapjon. A növényt végül olyan teafajtaként sorolták be, amely jelentősen különbözik a korábban ismert kínai fajtáktól. Valamivel később palántáit esőerdőkben kezdték termeszteni. Gyorsan nagy sikereket értek el, és ez a tea hamarosan elterjedt. Már 1830 végén jelentősen megnőtt Nagy-Britanniában az assam tea iránti igény. Jelenleg ezen a területen több, mint 600 független teaültetvény létezik.

Tudta-e Ön, hogy...

A tengerszint felett legmagasabban fekvő krikettpálya az indiai Chailban van?

Az indiai vasút a maga nagyjából 1,6 millió alkalmazottjával a világ legnagyobb munkáltatója?

Indiában található a világon a leghosszabb nevű vasútállomás –Venkatanarasimharajuvariapeta?

India a filmgyártás méretét tekintve is a legnagyobb a világon? A Bombay-i Bollywood a legnagyobb filmgyártó a világon, és itt minden nap „lezajlik“ egy új premier.

India nemzeti gyümölcse a mangó?

Válasszon másik országot
Dardzsiling (India)
A Dardzsiling a teák pezsgője, amit ugyanolyan nagyra értékelnek, mint ezt a híres bort.

 • Ország neve Indiai Köztársaság
 • Lakosság száma 1,1 milliárd (ENSZ, 2007)
 • Főváros Új-Delhi
 • Nyelv hindi, angol és 16 további nyelv
 • Vallás hinduizmus, iszlám, kereszténység, buddhizmus, dzsainizmus

India az egész világ teaexportjából nagyjából 12%-ban vállal részt. Kb. 532.000 hektárnyi terület van beültetve teacserjékkel. 1840-ben elkezdtek a dardzsilingi térség ültetvényeiről is rendszeresen teát szállítani Londonba.

Nagy-Britannia teaszakértői szerint a darjeeling tea különleges helyet foglal el a fekete teák között. A beceneve "a teák pezsgője", amelyet az ínyencek szerte a világon elismernek, különös tekintettel teljes ízére, halványsárga színére és jellegzetes muskotályos aromájára. Elsőként, 1841-ben, ezt a teafa fajtát a kertjében termesztette Kínából behozott magvakból, Dr. Campbell, az Indiai Egészségügyi Szolgálatnál dolgozó polgári sebész. 1986 óta a Darjeeling teát nagy volumenben, a Himalája lábánál, 700–2000 méter tengerszint feletti magasságban termesztik. A növekedés nagyon hosszú más teafajtákhoz képest, gyakran 10 évig is eltart, mire lehetségessé válik a levelek betakarítása. A cserjék számára előnyösek a rendszeres esőzések, a nap és az alacsonyan ereszkedő köd. A hegyvidéki terep és a tápanyagokban gazdag talaj megfelelő feltételeket teremt a jó fejlődéshez.

Válasszon másik országot
Srí Lanka
Srí Lanka – az Indiai-óceán gyöngye, ami a kitűnő Ceylon tea által vált híressé.

Srí Lanka több, mint 188.000 hektárnyi teaültetvénnyel rendelkezik. Ezeken évente 298.000 tonna tea terem, ami az egész világ exportjának több, mint 19%-át jelenti. 1972-ben Ceylon szigete visszatért eredeti nevéhez, újra Srí Lanka lett. A teatermékek elnevezéseiben azonban a mai napig a Ceylon nevet használják.

A Sri Lanka-i teák három kategóriába sorolhatók. Az alacsonyan (2000 m tengerszint feletti magasságban) termesztett teák leginkább a sziget déli részéről. A közepes magasságokban (2000 - 4000 m a tengerszint felett) termesztett teák. Ez két közismert, kiváló minőségű teaterület - kelet felé az Uva térség és nyugati irányban a Dimbala térség. A harmadik kategória a magasan (a tengerszint felett több mint 4000 méteren) termesztett tea a sziget közepén, a Nuwara Eliya nevű hegyvidéki területről. Innen származnak a valóban legkiválóbb prémium teák. A tengerszint feletti magasság minden kategóriának egyedi, megtéveszthetetlen karaktert ad. És éppen a különböző helyekből származó teakeverésnek köszönhetően tud Srí Lanka ilyen széles illat-, íz- és színválasztékot kínálni. Egyesek közülük teltek, mások könnyűek és nagyon lágyak. Ugyanakkor minden ceyloni teát egyesít az erőteljes íz és az aranyló szín. A földrajzi helyzetnek köszönhetően Sri Lanka szigeten egész évben szüretelik a teát. Mivel a szigetet a középső részen kettévágják a fent említett hegyek, amikor az egyik területen a betakarítás véget ér, a másikban éppen csak megkezdődik.

James Taylor alakja jelentős mértékben hozzájárult Srí Lanka teaiparának történetéhez. Ő volt az, aki 1867-ben létrehozta az első teaültetvényeket. Kezdetben csak 19 hektárt birtokolt, és fokozatosan növelte ültetvényeinek területét. Srí Lanka meredek lejtőinek megdolgozása nem volt könnyű feladat. Sir Arthur Conan Doyle, az ismert szerző ezt írta a ceyloni teaültetvényekről: "Ceylon teaföldjei a bátorság igazi emlékműve, akárcsak az oroszlán felállítása a Waterloo melletti dombon." Az első csomag ceyloni tea 1893-ban érkezett Londonba és nagyjából 23 fontot (cca. 10 kg) nyom.

A szigeten eredetileg kávét termesztettek, méghozzá egészen 1869-ig. Ekkor jelent meg a Hemileia vasatatrix penész, és a kávécserje az akkori Ceylonban teljesen kipusztult. Ez kényszerítette rá az ültetvényeseket a tea termesztésére való áttérésre. Jelenleg Sri Lanka a világ negyedik legnagyobb teatermesztője.

Tudta-e Ön, hogy...

A Srí Lanka-i teaipar közvetlen és közvetett módon közel 1 millió munkahelyet kínál Srí Lanka-ban?

Az egyiptomiak fedezték fel a Srí Lanka-i fahéjat?

Srí Lanka volt az első ország a világon, ahol nőből lett miniszterelnök?

Sri Lanka beceneve „az Indiai-óceán gyöngyszeme“?

Válasszon másik országot
Nagy-Britannia
Az AHMAD TEA London világszerte 70 országban kapható, ám továbbra is hű marad az angol tea hagyományához és alapítójának örökségéhez.

Az AHMAD TEA London családi cég, székhelye Nagy-Britanniában van. Létrehozását a legjobb tea iránti szenvedély és szeretet vezérelte. A mai napig négy generáció gazdag tapasztalataira támaszkodunk a keverés és a kóstolás terén. Megértettük, hogy az emberek vágynak egy kivételes, igazán jó minőségű italra, amelynek minden nap örülhetnek. Kezdettől fogva a teljes teagyártási folyamat fejlesztését, az első ültetvények és partnerek kiválasztásától a késztermék napi csomagolásáig mindent az a vállalásunk határozott meg, hogy ezt a vágyat kielégítsük. És ezért lettünk éppen mi az a társaság, amely a tea terjesztését az eredeti csomagolások formájában kezdte el, mert ezek kihangsúlyozzák az értékét, örömet szereznek és gyönyörű és hálás ajándék lesz belőlük.

Jelenleg az AHMAD TEA London a legjobb tea szinonimája az egész világon. Hangsúlyt fektetünk a nyersanyagok minőségére, tehát a kézi szüretelés hagyományos módszereire is. Ezek a legkíméletesebbek az értékes tealevelekkel szemben, és az egész gondosan ellenőrzött gyártási folyamat alapját képezik. Az eredmény mindig a kompromisszumot nem ismerő minőség. Az AHMAD TEA London sokszínű teaválasztékában megtalálhatók a klasszikus fekete, zöld, gyümölcs- és gyógynövény-teák, valamint a szokatlan teakülönlegességek is. Klasszikus keverékeink a rendkívül lágy és finom íztől egészen az aromatikus, telt ízig és erősségig terjednek. Örülünk, hogy a világ minden tájáról ismert neves teaszakértők és mindenekelőtt ügyfeleink nagyra értékelik őket.

A teához fűződő kapcsolatunkat az a tudás befolyásolja, hogy szerte a világon hatalmas számú ember osztozik a csésze igazán jó tea utáni vágyban. És mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb minőséget biztosítsuk számukra. Ahhoz, hogy rendkívüli mindennapi élmények kössék őket egymáshoz, jó hangulatot és sok energiát kapjanak a sikeres élethez. Az AHMAD TEA London céget vásárlói millióinak elismerése és szimpátiája tartja fenn a világ 80 országában, talán alapítójának látszólag egyszerű, de időtlen gondolatának köszönhetően: „Soha nem fogok eladni olyant, amit magam nem innék meg.“

Válasszon másik országot