A tea előnyei
Simogatja a lelket és erősíti a testet
A tea az emberek millióinak kedvenc itala szerte a világon, és ez a napi összesített folyadékbevitel kb. 40%-át teszi ki. A kutatások azonban kimutatták, hogy finom ízük és magával ragadó illatuk mellett számos egészségügyi előnyük is van.
Hidratál
A tea 99% -a víz, tehát mindenkinél hozzáadódik a napi megivott folyadék mennyiségéhez.
Gyakran találkozunk azzal a véleménnyel, hogy a koffeintartalmú italok, köztük a tea, vízhajtó hatásúak, és így fokozhatják a kiszáradást. A teafogyasztás azonban nem jár ilyen következményekkel, ha az egy nap alatti teafogyasztás mennyisége nem haladja meg a 6-7 csészét, avagy a kb. 300 mg koffeint; 190 ml tea, ami nagyjából egy csésze, csak 50 mg koffeint tartalmaz, ami körülbelül a felével kevesebb, mint egy csésze kávénál lenne.
Természetes ásványi forrás, ráadásul kalóriák nélkül
Maga a tea nem tartalmaz kalóriát, természetes ásványi anyagok, nevezetesen fluorid, kálium és magnézium forrása, és tartalmaz B2-vitamint is.
Antioxidánsokat tartalmaz
A tea értékes forrása az antioxidánsoknak, azaz olyan anyagoknak, amelyek segítik a test szabad gyökeinek lekötését. Ezen antioxidánsok fontos csoportja a flavonoidok, amelyek fontosak egyes daganatos betegségek megelőzésében.
A zöld tea több egyszerű flavonoidot, úgynevezett katechint tartalmaz.
A fekete tea előállítása során a tealevelekben levő oxidációs folyamat ezeket az egyszerű flavonoidokat összetettebb variánsokká, theaflavinokké és thearubiginekké változtatja.
A tanulmányok kimutatták, hogy a tea, különösen a zöld tea, antioxidánsai megakadályozhatják a hólyag-, emlő-, gyomor-, hasnyálmirigy- és a vastagbél-rák sejtek növekedését. Megakadályozzák az érrendszeri elzáródásokat, zsírt égetnek és kiküszöbölik az agy oxidatív stresszét. Csökkentik a neurológiai rendellenességek, például az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát is. Ezenkívül csökkentik a koleszterinszintet és az agyvérzés kockázatát.