Termékek

A tea előállítása

Teakóstolóink csak a legjobb, legfrissebb és legillatosabb tealeveleket választják ki. Csak ezek jutnak el a vásárlókhoz. Így biztosíthatjuk, hogy minden csésze Ahmad tea megfeleljen a fogyasztók magas elvárásainak.

Ismerjük meg közelebbről a  tealevél feldolgozásának folyamatát, a betakarítástól a teakeverékek becsomagolásáig.

A tea termesztése

A tealevelek a Camellia családjába tartozó Thea sinensis nevű cserjén növekednek. Főleg Kínában és Indiában, de Afrikában vagy Sri Lanka területén is termesztik. A természetben eléri a 6 méter körüli magasságot. Mezőgazdasági termesztésre általában  90 cm magasra vágják vissza. A betakarítás során csak a csúcsot és a fiatal levelek két felső rétegét aratják le, ahol a nedvek és a tápanyagok koncentrálódnak. Ez az eljárás serkenti a cserjék növekedését, növeli a terméshozamot és magasabb minőséget biztosít. A tea a trópusokon érzi magát a legjobban, a Ráktérítő és a Baktérítő között, 305 - 2134 m közötti tengerszint feletti magasságban. A cserjék számára a meleg, csapadékban bő trópusi éghajlat a legkedvezőbb. Pont az éghajlat jellege határozza meg, hogy a cserjékről egész évben vagy csak szezonálisan lehet-e szüretelni. A melegebb klíma Afrikában és Sri Lanka szigetén ideális az egész évi termesztéshez, ahol a monszun idején a termés lényegesen nagyobb. A hidegebb időjárás, például a Himalája lábánál, csak szezonális hullámokban teszi lehetővé a betakarítást. A tea ízét az éghajlaton kívül a talaj savassága és a tengerszint feletti magasság is meghatározza.

A minőségi Ahmad Tea régóta fennálló hagyományának alapja kétségtelenül a szoros együttműködés a kiválasztott teaültetvényekkel. Ennek köszönhetően teljesen világos elképzelésünk van terményeik jellegéről és termelési módszereik részleteiről.

A tealevelek feldolgozása

1. lépés – Betakarítás

Ez  nagyon munkaigényes folyamat. A meredek, dombos terep  általában nem teszi lehetővé a modern technológiák alkalmazását. A szedők kézzel szedik le a leveleket a teabokor tetejéről. Óvatosan szakítják le a két felső levelet és a rügyet. A cserje 5-10 naponként szüretelhető. A kézi szedés előnye viszont, hogy csak a legfinomabb leveleket gyűjtik össze, és végtermékbe nem kerülnek nemkívánatos összetevők, például gallyak. Az Ahmad Tea London csak kézzel szedett leveleket használ.

2. lépés – Szárítás

Miután összegyűjtötték a tealeveleket, szétterítik egy speciális, nagy szitán és forró levegőn szárítják, ami felgyorsítja az egész folyamatot. Ilyen szárítási mód mellett a levelek megtartják rugalmasságukat és nem morzsolódnak szét a későbbi CTC vagy ortodox (hagyományos) feldolgozás során. A nedvesség csökkenése mellett bizonyos biokémiai változások is bekövetkeznek, amelyek befolyásolják a tea végső jellegét.

3. lépés – Görgetés

Ebben a folyamatban a levél erei megszakadnak, és felszabadulnak nedvei (katechinek és enzimek), amelyek nélkülözhetetlenek az erjedés beindulásához. Kétféle feldolgozási módszer létezik: az ortodox, amelyet elsősorban a leveles teához használnak, és a zacskós teáknál alkalmazott CTC (Crush-Tear-Curl). A feldolgozás során a levelek elnyerik végső formájukat, amely az Ahmad Tea London egész világon kapható termékeikből ismert.

4. lépés – Erjesztés

A feldolgozott leveleket hűvös, levegős és nedves helyiségben helyezik el erjesztés céljából. A szétterítés egyenletessége befolyásolja hőmérsékletüket, az oxigén hozzáférését, ezzel a szárítás gyorsaságát is. A gyártásnak éppen ez a szakasza befolyásolja leginkább a későbbi ízt, ezért fontos a folyamatos tesztelés. Ha az erjesztési folyamat idő előtt befejeződik vagy túl sokáig tart, a tea íze nem lesz megfelelő.

5. lépés – Pörkölés

A levelek kemencében történő szárítása megállítja az erjedést. A cél mintegy 2%-os nedvességtartalom, hogy elkerüljük a poshadt ízt. Ha a szárítás túl sokáig tart, a tea „égett” ízű lesz.

6. lépés – Osztályozás

A pörkölés befejezése után a tealeveleket méret és kategória szerint osztályozzák, majd ezt követi a sorozatcsomagolás.  A teát számos osztályba sorolják ortodox vagy CTC módszer szerinti feldolgozása szerint  - az úgynevezett teaportól egészen a teljes, sértetlen levelekig, ez utóbbiak az össztermelésnek csak körülbelül 5 százalékát teszik ki. Ezért az áruk is nagyon magas. Minőségüket nem a méret határozza meg, hanem az, hogy a cserje két felső rétegéből szedték-e.

7. lépés – Az Ahmad Tea teakeverékek elkészítése

A teljes előállítási folyamat az egyes teakeverékek összeállításában teljesedik ki. Minőségüket a tehetségnek, a kifinomult íznek és a professzionális kóstolói csapat nagy szakmai tapasztalatának köszönhetik. Naponta több, mint 500 csésze teát tesztelnek. Nagy biztonsággal választják ki a legjobbakat, amelyek azután utaznak tovább a világ 80 országába.